<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5023375499591937592\x26blogName\x3douo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://jazlinfarisha.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://jazlinfarisha.blogspot.com/\x26vt\x3d-4383662738323777873', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
missing soul.
welcome.


hi, its Lin, and welcome to the blog of despair.

about.

contains fanfic, idiot posts, random thought, review, recipes and stuff.

status.

fever. |180217|

pasts.

November 2015
December 2015
January 2016
February 2016
March 2016
April 2016
July 2016
August 2016
January 2017
February 2017
May 2017


Thursday, January 12, 2017


the title said so, it's about my experiences in mrsm! i'm going to use malay instead bcs who knows, maybe there's a standard 6 kids who are reading this? (but hey you must be good in english then if you're accepted to mrsm!!)

im going to call myself aku, okay? okay. 

Mesti ramai yang still teragak-agak whether korang patut ke tak patut masuk MRSM. Jawapannya, patut. (MARA tak bayar aku untuk tulis post ni, jangan risau haha) Ha, aku kata patut bukan apa, sebab banyak pengalaman yang korang boleh amik if korang belajar under MRSM ni ha.

You guys mungkin akan rasa yang korang jauh dari dunia luar. Unfortunately, yes, tapi mana mana sekolah berasrama pun akan rasa macam ni. Kebaikannya, korang akan lebih terjaga berbanding dekat sekolah harian. This one is my pengalaman, so yeah. Kalau aku sekolah harian lah en, apa nak jadi dekat attitude aku atau pembelajaran aku pun aku tak tahu.  During form 1, you guys akan kena habiskan KAT1 (kemahiran asas tingkatan 1) like for the whole month or more, sorry tak ingat. Agak lambat lah untuk masuk syllabus. tapi slow slow lah hahaha i guess. Orientation week will be held, and there's minggu aktiviti juga. Things that other school don't have. Mungkin....... And for budak budak form4 yang baru nak masuk, korang akan ada minggu orientasi juga awal awal tu. Have fun with budak budak lama ya, mungkin awal awal dorang racist, tapi lama lama okay lah. Aku time form4 tak racist pun budak baru, dorang je racist aku. (eh) (apa ni) (lol)

lol aku rasa aku nak cerita pasal pengalaman aku, ni aku pergi buat short briefing pulak dengan korang 

Apa apa pun, hai, aku dari mrsm pdrm, dekat kulim, kedah. Hahaha sumpah aku tak tahu kulim kat kedah, aku tak pernah dengar pun. Actually, time daftar untuk masuk mrsm, tempat first aku letak 'mrsm kuala kubu bharu', yang lain tu semua mrsm yg dekat dengan kelantan. Siap kata lagi "taknak lah duduk kedah, jauh dengan umi abah". Last last, amik hang, dapat mrsm pdrm. (well if your father works as a police, then you might get this mrsm)

Benda paling aku suka pasal mrsm ni, dia punya competition. You can go anywhere!! okay takdelah anywhere sangat, tapi around malaysia lah en. During form1, aku pergi MRSM Tumpat for Olympiad KAT1 MRSM se-Malaysia. Form 2, aku pergi MRSM Johor Bharu for Ekspo Keusahawanan MRSM se-Malaysia. Form 3, aku pergi MRSM Lenggong untuk Ekspo Keusahawanan MRSM se-Malaysia. Form 4, aku pergi MRSM Tumpat untuk Ekspo Keusahawanan MRSM se-Malaysia, MRSM Baling untuk Kem Robotik Zon Utara, MRSM Merbok untuk Robofair MRSM se-Malaysia Form 5, aku pergi MRSM Besut untuk Tunas Saintis MRSM se-Malaysia, MRSM Baling untuk Maths Carnival MRSM se-Malaysia, MRSM Taiping untuk Kem Hackathon eAspirasi. Ha, that's the best thing because you get to travel around Malaysia (not really around Malaysia but you get me right) and super best thing issss,,, you get your own allowances!! (means no money needed to be spend)

Kena usaha lah kalau kau nak wakil maktab, it's not that easy sometimes especially when you have lots of rival. So, all the best lah for you to wakil maktab ya. Banyak lagi aktiviti, cuma those are the things that I love to involve.

Asrama dekat MRSM PDRM is heaven okay. Kitorang sekarang gelarkan asrama kitorang sebagai apartment :"))) Satu district (rumah) ada empat bilik for enam orang, ruang tamu, bilik laundry, bilik ampaian, tandas, and bilik air. Tak berebut langsung, serious talk. Satu district tu pun rasa macam family 💖

Dalam kelas memang seronok lah, especially if you're form 5. Pernah dengan kalau belajar kat MRSM ni kena struggle? Hah, karut. Tak struggle pun....okay mungkin struggle kat mrsm lain such as mrsm pkp, ulul albab, igcse, tapi depends pada orang lah en... In here, MRSM, korang akan study macam biasa and ada kelas tambahan lah sikit sikit time lepas sekolah (prep petang) atau lepas maghrib (prep malam). Tapi, apa apa pun, make sure korang spend masa dengan study lah. Nanti menyesal, serious aku kata.

Aku bukan BWP, LDP, PRS, EMC, BADAR, or badan badan yg berkepimpinan lah, tapi aku still berdisiplin okay hahaha. Result kena jaga, baru korang selesa duduk sini. Ajar kawan kawan sebab kita nak berjaya sama sama en enn. Aku Sidang Redaksi, those people who settlekan hal pasal majalah, tangkap tangkap gambar, buat montaj. Ha gitu.

Study dekat mrsm ni best. During lower form, aku struggle untuk score math. Sebab that's the only subject yg aku boleh score. Same goes to upper form, aku struggle for math and addmath. Jangan kata addmath susah tau, during awal tahun form 5, I got 100% for addmath, so you guys can do it too!! Trust me. You might get a better result than me (like what, 101% lol)

bercinta? hah, topik hangat. tak payah lah, buat hilang fokus je serious i kata u. ceh bab cinta terus guna i u kan hahaha. tak payah guna alasan untuk semangat lah, parents still ada. kalau parents takda, well you have your family and even Allah. okay? okay.

friends here are the most important thing im telling you. at first i do feel lonely, but then, ramai rupanya kawan aku huhu. ramai gilaaaa, semua sayang akuuu. okay aku lagi sayang doraaangg. aku agak baik juga lah dengan pakcik ais, makcik cleaner, makcik ds (dewan selera) dengan cikgu cikgu sekali :"))) semua friendly guys, korang kena jadi friendly juga okay.

haih that's all i guess, it's been a very long entry, and i'm writing this inside bus. ada lawatan pum- setiap tahun ada. tahun ni ke johor. kalau kau orang masuk mrsm pdrm, join lah pum (program usahawan muda). best gila! you can travel around malaysia too (free of charge) and you can cook and else. Also, menderma, pengalaman, pum considered it as the most important thing. Kalau korang join, kata lah kat cikgu zuraidah, "kak jazlin yg promote" okay hahaha. kirim salam sekali kalau boleh. bye humanoids.





+ 6:08 AM